Cacaua conține mai mult de 300 de substanțe cu efecte pozitive asupra sănătății

Mâncarea din cacao a zeilor din cele mai vechi timpuri este considerată o mâncare prețioasă. Cacaua crește pe copaci cu o înălțime medie de 4-8 metri și aparține familiei Sterculiaceae. Originea acestei plante este zona tropicală din America de Sud, iar fructul este folosit cel mai frecvent pentru a face praf de cacao și ciocolată.

Fructul de cacao este în formă de ou, cu lungimea de până la 30 cm și cântărește până la 500 de grame. Fructul interior este cu conținut de alb, cu 20-60 de semințe.
Pulpa este folosită pentru fabricarea sucurilor, iar fructele sunt folosite pentru producerea de pudră de cacao și unt de cacao, sau chiar fructele întregi pot fi consumate.
Cacaua brută, în păstăi, bucăți sau pulbere, este în funcție de proprietățile sale nutriționale, una dintre cele mai bogate în nutrienți alimente din lume.

Fiecare sămânță conține până la 50% grăsimi din care se produce unt de cacao. Cacao are teobromina, un ingredient foarte asemănător cu cafeina.

În forma sălbatică, cacaua se poate găsi numai la poalele Anzilor la o altitudine de 200-400 de metri, în Amazon și în vecinătatea râului Orinoco.

Prima întâlnire europeană cu cacaua a avut-o pe Christopher Columbus, care a numit „alună cu un aspect uimitor.

Efectele pe care le are cacaua asupra sănătății:

– protejează organismul de deteriorarea radicalilor liberi;

– protejează împotriva bolilor de inimă și vasculare;

– o sursă excelentă de fier;

– promovează o mai bună memorie și concentrare;

– ajută la reglarea presiunii sanguine;

– reduce stresul și depresia;

– protejează împotriva multor tipuri de cancer;

– reglează glicemia și colesterolul;

– reduce riscul de atac de cord;

– conține mai mult de 300 de substanțe chimice cu efecte pozitive asupra sănătății.